Zwift NL Race Day       

Tijn en Sander, de doorgewinterde Zwifters van FCA, zijn gestart met de Zwift NL Race Day. Dit is een competitie op de woensdagavond van 8 wedstrijden waarvan de beste 6 wedstrijden tellen. Tijdens deze wedstrijden zijn er onderweg ook extra punten te verdelen bij tussensprints op het vlakke of bovenop een berg. Bij de wedstrijden is er steeds een deelnemersveld van een man of 60 waarbij de Nederlandse toppers uit de Zwift wereld aan de start staan. Koersen op Zwift is natuurlijker anders dan koersen op de weg maar het is een mooie discipline die je een beetje moet leren, de beste wielrenners op de weg zijn niet de beste wielrenners op Zwift. De gemiddelde wattages liggen over het eind hoger dan een koers op de weg.

 

Op 6 januari stond de eerste wedstrijd op het programma. Dit was op Watopia en ging 6 keer over een ronde van 6.6 km met daarvoor nog een kleine aanloopstrook, Watopia Seaside Sprint. In totaal uiteindelijk 41.8km met onderweg 3 tussensprints. Dit rondje is grotendeels vlak met een paar kleine hupjes erin. Met 70 deelnemers was het een mooi gevuld deelnemersveld wat ook zeker 2 rondjes bij elkaar bleef. Daarna viel het op de kleine hupjes steeds verder uit elkaar en na de 2e tussensprint was er nog een groep over van een man of 35 waar Sander en Tijn mooi bij zaten. Tijn had in de 5e ronde een klein wifi probleempje van 5 seconden waardoor hij even de aansluiting verloor maar kon knap terug komen. Sander kon zich steeds mooi voorin gepositioneerd houden alleen zijn sprint is niet zo sterk als die van Tijn en daardoor eindigde Tijn op een hele mooie 15e plek en Sander 29e.

 

Een week later mochten de mannen naar Yorkshire afreizen om daar de Duchy Estate te rijden, een glooiend rondje van 3.1 km, die 9 keer gereden moest worden, goed voor in totaal 28.7 km, met onderweg 3 tussensprints. En dit was afzien, pfff. Sander ging er al met ´stress´ in, muziek deed het niet, tijdens het infietsen een drop-out (even geen verbinding met de trainer), kortom allemaal smoesjes. Tijn had er zin in, overdag al een berichtje gestuurd waarin de km`s stonden van de tussensprints, veel goesting. Die verschillen waren al snel te merken in de wedstrijd, Sander zat te ver achterin het peloton, Tijn kon zich goed voorin handhaven wat op dit rondje nodig was, dus na 3 rondjes moest Sander eraf en kon Tijn heel goed mee. Uiteindelijk vond Sander een groepje en reed de wedstrijd uit op een 40e plek, en Tijn sprintte nog mooi mee in de kopgroep en eindigde superknap op een hele mooie 11e plek.

 

Op naar de volgende koersen!!