Ronde van Exel 2016, zondag 5 juni

Met nog achtentachtig anderen stonden Andrew en Sander aan de start van een zonovergoten 2e Goossens Wielerronde van Exel, nabij Lochem.
Het parcours van 5.4 km , waar in het voorjaar de trainingswedstrijden worden gehouden van LWC de Paaschberg ( de club waarvoor de onlangs overleden Jo Pielsrenner Gijs Verdick zijn eerste wedstrijden reed), moest 13 keer worden afgelegd, dus 70 kilometer in totaal.
Sander was in de eerste ronde heel actief met 2 uitlooppogingen, vond dat het veld uit elkaar moest worden getrokken in een wedstrijd waarin de categorieen amateurs, sportklasse en junioren, tegelijk aan de start kwamen.
Maar door het warme weer kwam het daar niet van, er werden wel uitlooppogingen gedaan op het windstuk, maar de echte overtuiging, of het gebrek aan iets meer wind, leidde er toe dat het veld steeds weer terugkwam op de twee lange bijna rechte stukken van 2.5 en 2 km.
Andrew kwam na enkele ronden goed op stoom en meldde zich steeds nadrukkelijker in de spits van de wedstrijd, voor hem staan deze “trainingswedstrijden …” allemaal in het kader van het Iers kampioenschap, in het weekend van 25-26 juni, doel is om snelheid te genereren in dit soort wedstrijden. Snelheid zat er wel in, maar het had ditmaal meer weg van een intervaltraining, terugvallen tot 25, 26 km/u en dan weer boven de 50 km/u, met toch een aanvaardbaar algemeen gemiddelde.
Ook achterin het veld gebeurde er weinig. Bijna iedereen kon het jojo tempo  van het peloton volgen, zodat het een saaie koers werd voor de weinige toeschouwers. Uiteindelijk lukte het Jan Terpstra (what’s in a name) uit Drachten om een gat te slaan, waarbij in de volgende ronde zich nog een twaalftal renners konden aansluiten. Hun voorsprong groeide in korte tijd snel tot boven de minuut, mede door goed afstoppend werk van de teamgenoten, de breedte van de weg en omdat er te weinig goesting en samenwerking in het peloton was. Het weer zal er debet aan zijn geweest.
Ferry de Ruiter uit Putten versloeg op de meet Jan Hekman uit Norg in een prachtig sprintduel, een van de weinig opwindende momenten van deze wedstrijd.
Andrew en Sander lieten de sprint voor de 14e plek lopen en sloten netjes af met een respectievelijke 39ste en 40ste plek in het veld van 81 geklasseerde renners. Omdat de volgorde door beiden werd betwist heb ik het verslagje maar geschreven.