Ronde van Aalten

Een paar jaar geleden hadden de Amateurs en Masters hun NK in Aalten, op een mooi en glooiend parkoers. Dit jaar stond er een KNWU wedstrijd op het programma, deels op ditzelfde NK parkoers. Een mooie ronde van 4 kilometer met hoogteverschil die je na verloop van tijd wel gaat voelen in de beentjes. Maar voor de mensen die aan het sterven zijn op deze klim: de begraafplaats was direct achter de inschrijving, dus de organisatie had het puik geregeld!

De Masters 40+ van FCA, Geertjan, Henry en Willy, waren afgereisd naar Aalten. En zoals de laatste weken gebruikelijk is: het was koud, winderig en heel soms vielen er wat druppels. Het peloton viel dan ook in stukken uiteen. De kopgroep bestond uit een tiental renners, helaas zonder de FCA mannen.

Halverwege de wedstrijd kon je duidelijk merken dat de klim in deze ronde bij verschillende renners erin begin te hakken. Geertjan kon het allemaal niet deren. Iedere keer dat de ‘berg’ beklommen moest worden probeerde hij uit de greep van het peloton te ontkomen. Na enkele pogingen was het zover; hij was met enkele kompanen de meute ontvlucht. Als beloning een verdiende 14e plek, toevallig ook nog het rugnummer dat hij had opgespeld. Willy en Henry eindigden in het peloton met een 38e en 26e plaats.

De amateurs konden starten bij de elite categorie. Joost had daar wel oren na, dacht hij thuis. Maar 80 km koukleumen leek, naar mate de start naderde, toch niet zo’n lekker idee. En als je door loting dan ook als laatste mag opstellen, weet je met de fikse wind dat het een hele kluif kan gaan worden. Maar dat dachten meer renners. Het eerste gedeelte van de koers werd redelijk afwachtend gereden. Waarschijnlijk was iedereen een beetje bang om te vroeg met de krachten te smijten. Uiteindelijk vloog de vlam in de pan, en werd er stevig doorgereden, en was de vogel (kopgroep) gevlogen. 5 ronden voor het einde kon Joost eindelijk post vatten voorin het peloton. Na 2 pogingen om weg te rijden, voelden de benen knap zwaar, en besloot Joost weer rustig in de staart van het peloton plaats te nemen. In de laatste ronde kwam hij nog op de kant te zitten waardoor hij de aansluiting met het peloton verloor. Maar alsnog een 48e plek als eindresultaat.

Filmpje Ronde van Aalten 2012