NK Amateurs/Masters 2010

Dit jaar werd het NK voor Amateurs en Masters georganiseerd in Aalten. Te zien aan diverse posters de thuisbasis van Robert Gesink. De mooie en zware ronde was glooiend, en de laatste kilometer naar de finish was heuvel op. Zou Gesink hier zijn klimmersbenen ontdekt hebben? Samen met het warme weer beloofde het een pittige koersdag te worden. Namens FCA stonden 5 man aan de start: Hans trapte af bij de 50+, Henry en Maarten startten bij de 40+, en Joost en Ferry stonden tussen 158 andere Amateurs ingedeeld.

Bij de Masters 50+ bleef het hele pak bij elkaar. Massaspurt heuvel op dus. Hans helaas niet voorin om goed mee te spurten. Eindresultaat: 65e.

De 40+ was daarna aan de beurt. Maarten had ambities, Henry durfde geen voorspelling te doen. Er werd gruwelijk hard gekoerst. De gemiddelde snelheid lag zelfs hoger dan bij de Amateurs (42.385 tegen 41.25 km per uur!). Maarten kon voorin goed positie houden. Henry moest noodgedwongen achterin starten nadat hij te laat er achter kwam dat men voor de start een presentielijst moest tekenen. Op dit parkoers met deze snelheden wordt het dan zeer lastig om nog vooraan te komen. Helaas was Maarten 2 rondes voor het eind betrokken bij een valpartij. Het parkoers was prachtig, alleen had 2 bochten die zo smal waren dat het peloton vaak stapvoets er door heen moest. Risico op vallen dan groot, en helaas dus Maarten die dat persoonlijk moest ondervinden. Dikke teleurstelling. Ook Henry was niet tevreden met zijn koers. Toch uitgereden, op een 46e plek.

Bij de Amateurs een levendige koers. Toch wel wat uitlooppogingen, maar het tempo lag oo hier hoog en de warmte en de afstand zorgde voor flink wat slijtage in het grote peloton. Ferry zat goed voorin, Joost in de buik van het peloton. Op het eind kon hij naar voren rijden, en gelijk mee glippen in een ontsnapping. Met een man of 6 reden ze weg van het peloton. Joost was echter al goed moe, en hij was niet de enige. De kopgroep werd dan ook snel groter met renners die de sprong nog konden maken. Waaronder Ferry. 2 FCA renners in de uiteindelijke kopgroep van ruim 23 renners. Een te grote kopgroep, want de renners die nog ambities en energie hadden, sleepten een aantal profiteurs en moegestreden renners mee. Joost hoorde bij die laatste renners, Ferry bij de eerste. Laatste ronde volgde de definitieve demarrage van 2 man, die mochten uitvechten wie de nationale titelstrijd zou winnen. Kort daarachter was Joost (23e) blij dat hij niet gelost werd. Ferry (12e) kreeg nog kramp onderaan de oplopende finishstraat, dus voor FCA helaas geen super klassering. Er zat helaas niet meer in. Maar wel tevredenheid over de aanwezigheid in de kopgroep.

[flickrset id=”72157624494501948″ thumbnail=”square” overlay=”true” size=”large”]