Mooie uitslag Andrew in Ronde van Gelderland

Het was een vroeg begin van de dag. Henry haalde Andrew al om 07:00 op voor de 2016 Ronde van Gelderland met startschot om 09:00 in Apeldoorn. Dit jaar stond de koers in het teken van de Giro d’Italia met de dezelfde start en finish locatie’s als de Proloog van de Ronde van Italie. En dit jaar ook 10km langer dan voorgaande jaren met twee plaatselijke rondes van 5km aan het einde. 135km voor de boeg dus, een echte klassieker. Nummertjes halen in Omnisport, fietsen klaarmaken, het gewoonlijke dubben over wel of geen beenstukken/lange handschoenen/overschoenen,net genoeg tijd voor een korte warming-up om het gebouw heen en dan het middenterrein van de wielerbaan oprijden voor het tekenen van de presentielijst. De start was ook vanaf het middenterrein, best spectaculair maar met weinig publiek helaas. Henry en Andrew hadden er zin maar een 190 man sterke peloton zorgde ervoor dat de geneutraliseerde start van 7km en de aanloop naar de heuvelzone in Arnhem best nerveus waren. Helaas had Henry vrij snel de pech dat hij opgehouden werd door een valpartij en ook van achter aangereden werd. Een slag in zijn achterwiel en een aanlopende rem maakte het niet makkelijk om terug te keren naar het peloton. Hij was er net in geslaagd om de staart van de grote groep te bereiken toen de zoveelste acceleratie van het peloton hem de das om deed en moest hij zich laten terugzakken naar een groep achterblijvers. Andrew reed attent voorin en verteerde de heuvelzone met relatief gemak. Eropgebrand om zich zo goed mogelijk te sparen voor de laaste 40km, vielen zijn plannen bijna in duigen toen ook hij opgehouden werd door een grote valpartij op de Ijsseldijk en een man of 25 hun kans grepen. De samensmelting kwam pas na een achtervolging van een kilometer of twintig maar een aantal sterke renners wilde de koers nog steeds hard maken met de stevige noordwestenwind en er was niet veel tijd om te herstellen. Toen de mannen, na 100km, van de dijk linksaf draaiden en de wind vrij spel kreeg, ontplofte de koers zo ongeveer. Andrew had dit verwacht en het lukte hem in de eerste waaier te komen. Deze kopgroep van 13 man werkte goed samen en ze bouwden hun voorsprong op in de aanloop naar Apeldoorn naar meer dan een minuut. Pas in de buitenwijken van Apeldoorn begon de samenwerking een beetje te haperen. Een aantal mannen wilde niet wachten op de sprint en op de finish circuit – met spectulaire finish straight op de in roze uitgedoste Loolaan – probeerde de een na de andere weg te rijden. Bij de bel voor de laatste ronde waren ze nog samen maar toen viel eentje van Cycloteam.nl aan. Toen hij teruggepakt werd op 3km voor de streep, viel zijn ploegmaat Cees Snoeks meteen aan en hij kreeg John Roos van Cyclingteam Flakkee als gezelschap. De beslissing was gemaakt en Snoeks won met overmacht de sprint van Roos. Andrew probeerde het zelf vanaf 1,5km maar hij kreeg niet veel ruimte. In de sprint op de Loolaan voor de laatste podiumplek kwam Andrew op een knappe 8e plaats over de streep. Not a bad day’s work. En ruim op tijd thuis om de finale van de Amstel Gold te kijken op televisie.