Gorey 3-day, Pasen 2016

1e etappe Blessington – Gorey 103km In typische Iers weersomstandigheden – veel regen en wind – stond Andrew zaterdag met grote ambities aan de start van de Gorey 3-day in Blessington, Ierland. Met 180 starters, bleef het vechten voor positie voorin. En niet zonder reden want vroeg na de start was er een massale valpartij in de tweede helft van het peloton. Een blok tegenwind zorgde ervoor dat het vrijwel niemand lukte om te ontsnappen in de eerste 90km ook niet na de twee KOMs. Toen het peloton met de wind mee draaide richting Gorey, spatte de race uit elkaar met Andrew in de tweede groep, 20seconden achter de kopgroep met 8km te gaan. 3km voor de streep hadden ze de leiders te pakken, maar twee man waren net weggesprongen. In de sprint, kwam Andrew 9e over streep. 28seconden (inclusief tijdsbonificaties) achter Michael O’Leary van de Ierse National Junior Team. Geen slechte start van het weekend.

2e etappe Gorey – Gorey 125km (5 x 25km) De gewoonlijke zondagochtend tijdrit van 6km plus middag wegwedstrijd van 100km werd voor deze 50e editie van ‘The Gorey’ vervangen door een wegwedstrijd van 125km. Andrew reed alert voorin en toen de race richting Gorey draaide, bevond hij zich in een grote kopgroep van ongeveer 30man met de gele trui terug in het peloton. Deze groep had al na 50km een voorsprong van 3 minuten maar ineens hield de samenwerking op. Niemand wilde rijden omdat er drie ploegmaten bij waren van de gele trui en die was nu ‘onderweg’ naar voren. Het gat begon kleiner worden dus Andrew nam het heft in eigen handen en sprong weg. Hij kreeg één man mee maar die vond het te ver en haakte af. Toch zette Andrew door. 35km lang hield hij stand. Op een gegeven moment had hij een voorsprong van 1:05 op de tweede groep en was hij virtueel in geel. Maar net voor de laatste ronde – die ingeluid werd door de bel en een flinke hagelbui – werd hij teruggepakt door de grote kopgroep van 35man (nu met de gele trui). Met kramp in de benen lukte het Andrew om bij deze groep te blijven en mee te doen in de sprint. 14e in de etappe en geklommen naar 7e in het algemeen klassement, 28seconden achter de leider.

3e etappe Gorey – Blessington 91km Dat Andrew uiteindelijk 8e is geworden in het algemeen klassement geeft niet het hele verhaal weer. Het werd een zeer spannende slot etappe. Andrew ging vol voor de eindoverwinning en hij maakte het de gele truidrager zeer moeilijk maar hij kwam uiteindelijk 3km te kort. De ‘man of the match’ werd hij genoemd maar dat mag je zelf oordelen na het lezen van het verslag van StickyBottle.com van de boeiende slot etappe:  http://www.stickybottle.com/races-results/ohara-lights-up-gorey-but-oleary-and-mcloughlin-win-out/